Ultrasonik Seviye Sensörlerinin Zemin Depolama Tanklarına Uygulanması 1 Aralık 2017 – Posted in: Blog – Tags: , , , , ,

Ultrasonik Seviye Sensörü

Zeminde kullanılan dökme depolama tankları, büyük hacimlerde sıvı barındıran ve genel olarak 3 – 10 m yükseklikteki kaplardır. Hiçbir basınca gerek duymadan çalışırlar, birçok şekillerde bulunurlar ve plastik, fiberglas veya metalden üretilirler. Bu depolar içindeki sıvının ölçülmesi için ultrasonik seviye sensörü kullanılabilir.

Dikey silindirik tanklar en yaygın olanlardandır.Sıvıya bağlı olarak, kimyasal olarak dayanıklı bir iç astar da olabilir. Toplu depolama tanklarının tasarımı ve işletilmesi ile ilgili birçok çevresel düzenlemeler vardır ve yer üstü tanklarının yer altı tanklarına göre farklı yönetmelikleri de bulunmaktadır. Dökme depolama tanklarının iki temel kontrol sistemi vardır; biri tanka sıvı eklemek için, bir tanesi tanktan sıvıyı çıkarmak için. Ayrıca, bazılarının dökülme ve sızıntılara karşı tedbir olarak ikincil koruma duvarları vardır.

Ölçüm Tekniği

Yüksek frekanslı (kısa süreli) bir ultrasonik ses dalgası, dönüştürücüden saniyede dört defa darbeli olarak gönderilir. Ses dalgası, sıvının yüzeyinden yansır ve dönüştürücüye geri döner. Seviye sensörü, ses üretme ve alım arasındaki yolculuk süresini ölçer ve bunu dönüştürücü yüzü ile sıvı yüzeyi arasındaki mesafeye çevirir (Dalga hızı aracılığı ile). Mesafe, daha sonra, ölçülen açıklık yüzdesine dönüştürülür ve orantılı bir 4-20 mA sinyali olarak çıktı verir.

En İyi Uygulamalar

Seviye sensörü kurulduğunda sıvı yüzeyini net bir şekilde görmelidir. Bu, seviye sensörünün altındaki ölçüm alanının, boru, bağlantı parçaları, merdivenler veya tankın içindeki duvarlar gibi herhangi bir engelden arındırılmış olması gerektiği anlamına gelmektedir. Seviye sensörü, en yüksek sıvı seviyesinin üstünde bulunmalı ve normal çalışma sırasında su altına alınmamalıdır. Dökme depolama tankları genelde açık havada çevre koruması olmadan bulunurlar ve doğrudan güneş ışınlarından veya hava şartlarından direkt etkilenirler. Bu nedenle, sıcaklık farkları tank içinde yoğuşma meydana getirebilir. Bu durum daha çok sıcaklık aralığının üst ucunda görülür, fakat aynı zamanda düşük uçta oluşabilir, bu da akustik iletim ve alımları etkileyebilecek, transdüser üzerinde su damlacıkları veya buz oluşmasına neden olur. Yoğunlaşmanın önemli olduğu durumlarda, daha güçlü bir ölçüm aralığına sahip bir seviye sensörü seçmek ve transdüser yüzüne çok ince bir yağmur tabakası veya petrol jöle su itici uygulamak gerekir. Sıvı, normalde dökme depolama tanklarına üstten eklenir ve alttan çıkarılır. Bu genellikle dolum esnasında çalkalanan bir sıvı yüzeyi ve boşaltılma sırasında pürüzsüz bir sıvı yüzeyi yaratır. Sıvı tipi ve karıştırma miktarına bağlı olarak, köpük üretilebilir. Köpük akustik sinyali emer ve seviye sensörünün etkili ölçüm aralığını azaltabilir. Köpük varsa, seviye sensörü, yüzey köpüğünü ölçüm noktasından ayırmak için bir stand borusuna monte edilmelidir. Diğer bir çözüm, dolum borusunu tankın tabanına kadar uzatmak ve ajitasyonu ortadan kaldırmaktır. Buhar normal olarak yüksek konsantrasyonlarda korozif sıvılar ile ilişkilidir, ancak yüksek sıcaklıklarda korozif olmayan sıvılarda da bulunabilir. Buhar, akustik sinyali emer ve seviye sensörünün etkili ölçüm aralığını azaltabilir. Önemli buharın bulunduğu yerde, daha uzun daha güçlü bir ölçüm aralığına sahip bir seviye sensörü seçin ve tankı düzgün şekilde havalandırın. Hidroklorik veya nitrik gibi güçlü buharlı asitlerle, ses sinyal gücünü azami düzeye çıkarmak için seviye sensörü ayrıca bir stand borusuna takılmalıdır.

Kurulum

Bu uygulamada bir ultrasonik seviye sensörü monte edilmesinin birkaç yolu vardır. Bir toplu depolama tankının iç kısmında normal olarak birkaç engel veya ekipman bulunur. Tankın üstü düz, kubbeli, yuvarlak veya açılı olabilir. Seviye sensörünün tüm ölçüm aralığı boyunca sıvının doğrudan bir görüntüsüne sahip olduğu bir montaj yeri bulun. Konum düz olmalı, sıvının seviyesi ve erişilebilir olmalıdır. Sensörü takmak için aşağıdaki ekipman kullanılabilir.

Size özgü uygulamalarınızdaki soru ve sorunlarınız için lütfen bizimle irtibata geçiniz